Urban Herbology cursus in het Nederlands!

Tansy Bees

Cursusoverzicht

Deze cursus is ontwikkeld en wordt gegeven door Lynn Shore. De cursus is bedoeld voor mensen die interesse hebben in stadskruiden.  Het doel is om je band met de natuur te verdiepen door je vertrouwd te maken met een grote variëteit aan nuttige kruiden en planten die in je naaste omgeving groeien, vaak zonder dat je er weet van hebt. De cursus is ontwikkeld voor mensen die in stedelijke gebieden op het noordelijk halfrond wonen, maar is ook geschikt voor degenen die op andere plaatsen wonen.

Je kunt op elk gewenst moment beginnen met de cursus. Het duurt ongeveer een jaar om de cursus af te ronden, maar je kunt er zo lang over doen als je wilt. Deze cursus is niet geaccrediteerd en is niet bedoeld om je op te leiden om een praktijk in klinische kruidengeneeskunde te voeren. Je krijgt een certificaat als je de cursus hebt afgerond en een eindverslag hebt ingeleverd (dit kan meerdere vormen aannemen, dus maak je geen zorgen als schrijven niet je sterkste punt is). Tijdens deze cursus leer je om kruiden en planten op een weloverwogen manier te gebruiken. Daarnaast helpt deze cursus je om je band met de natuur verder te ontwikkelen, ongeacht de plek waar je woont.


Online cursus of combinatie online + praktijk
Deze stadskruidencursus kan worden gevolgd als online cursus of in combinatie met workshops die elk kwartaal in Amsterdam worden gegeven en een halve dag duren. Bij beide methodes krijg je volop persoonlijke ondersteuning van Lynn en kun je lid worden van de cursisten-chatgroep. Je beslist zelf hoeveel tijd je wilt besteden aan de cursus. Lynn raadt aan om elke week een paar uur aan de cursus te besteden: deze tijd heb je nodig om het cursusmateriaal te lezen en om aan de cursusactiviteiten te werken. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht meer of minder tijd eraan te besteden. De aantekeningen zijn altijd online te bekijken en als je Lynn een e-mail stuurt, doet ze haar best om hier binnen 24 uur op te reageren.

Opzet van de cursus
Als cursist krijg je 8 keer per jaar toegang tot een nieuwe bundel studie-eenheden. Elke module bevat 8 studie-eenheden met interessant leesmateriaal, korte video’s, links naar websites met nog meer informatie en allerlei leuke activiteiten die je helpen bij je leerproces en waarmee je je nieuwe vaardigheden kunt toepassen. De onderdelen bouwen op elkaar voort en zijn zodanig opgezet dat je veilig en vol vertrouwen aan de slag kunt gaan met planten die in jouw omgeving groeien.

Als je feedback wilt, kun je opmerkingen en vragen over de activiteiten per e-mail naar Lynn sturen – je bent uiteraard niet verplicht om dit te doen. Er is ook een speciale cursisten-chatgroep waar je op informele wijze informatie uit kunt wisselen met anderen.

Je bent alleen verplicht een eindverslag te schrijven als je een certificaat wilt behalen na voltooiing van de cursus. Dit verslag kan op verschillende manieren gestalte krijgen en is toegespitst op jouw favoriete manier van leren.

Modules:

  1. Stadskruiden – Wildplukken. Basiskennis plantkunde. Plantenfamilies. Plantprofielen voor belangrijke stadskruiden.
  2. Werken met kruiden – Veiligheid, verantwoordelijkheid en legaliteit. Huismiddeltjes maken. Eerste hulp met kruiden. Voedzame kruiden.
  3. Kruiden kweken – Creatieve manieren om kruiden te kweken in kleine en grote ruimtes, openbaar en privé.
  4. Geneeswijzen – Genezen op een veilige en verstandige manier. “Kruidenvrouw & kruidenman”-systeem.
  5. Keltisch jaarwiel – Op de natuur gebaseerde spiritualiteit. Viering van de 8 Keltische festivals. Kruiden en recepten per seizoen.

Boeken
Cursisten dienen een aantal aantekenboekjes aan te schaffen (om hun werk vast te leggen) en een handboek voor wilde bloemen te kopen (in hun eigen taal, metdetermineertabellen) voor de regio waarin ze wonen. Ter indicatie: My favourite wild flower key kost ca. €29 (nieuwprijs).

Bij elke module worden bepaalde boeken getipt als je je verder wilt verdiepen, maar je bent niet verplicht om deze boeken aan te schaffen. Er is ontzettend veel informatie beschikbaar via het internet; online kun je extra materiaal bekijken zonder kosten te hoeven maken. De ervaring heeft mij geleerd dat veel van mijn cursisten extra boeken kopen of lenen naarmate ze meer modules afgerond hebben. Ik heb zelf in de loop der jaren een kleine bibliotheek vol prachtige boeken over kruiden, planten en de natuur verzameld, maar dat wil beslist niet zeggen dat ik dit ook van mijn cursisten verwacht! De nadruk ligt tijdens deze cursus vooral op het correct herkennen van de planten, zodat je er veilig mee aan de slag kunt.

Cursusmateriaal
Een kerndoel van deze cursus is: leren dat kruidenpreparaten gemaakt kunnen worden in vrijwel elke keuken, met weinig spullen en beperkte ruimte. Je hebt geen speciale apparaten nodig, al kan het handig zijn om extra keukengerei aan te schaffen voor specifieke bewerkingen. Lynn is als actieve permaculturist een sterke voorstander van het hergebruiken van spullen. Zo kunnen oude jampotten worden gebruikt om dingen in te bewaren en zijn gekookte oude lakens handig om mee te filteren. Maar je kunt natuurlijk ook weckpotten en kaasdoek aanschaffen, als je daar liever mee werkt. Lynn stimuleert je om kleine hoeveelheden lokaal geplukte kruiden te gebruiken, in plaats van deze te kopen – maar ook hier geldt: de keus is aan jou. Je beslist dus helemaal zelf hoe ver je wilt gaan met het toepassen van de principes van deze stadskruidencursus.

De cursusleider
Lynn Shore leert haar cursisten om kruiden en planten op een duurzame manier te plukken en op een verstandige manier te gebruiken, in harmonie met het ritme van de natuur. Ze organiseert wandelingen, geeft lezingen en cursussen (voornamelijk in Amsterdam) en is parttime docente op een internationale school. Lynn heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van planten en kruiden. Ze heeft gestudeerd bij de Amerikaanse ‘wise woman’ Susun Weed, heeft veel over permacultuur geleerd van Patrick Whitefield en Permaculture Visions, en magGlennie Kindred tot haar mentor rekenen. Ze is een OBOD Ovate en heeft een masterdiploma in Public Health (2010).

Lynn is initiator van diverse projecten, zoals Urbanherbology.org  (sinds 2010) en River of Herbs (sinds 2012). Lynn is een groot voorstander van ‘lifelong learning’ en is momenteel bezig met een opleiding in Social & Therapeutic Horticulture viaThrive UK.

Lynn is in 2011 in Amsterdam begonnen met het geven van cursussen op het gebied van stadskruiden . Vanwege de grote belangstelling heeft ze besloten een online/combinatiecursus te ontwikkelen, zodat ook mensen die buiten Amsterdam (of in het buitenland) wonen, kunnen profiteren van haar kennis en ervaring. Lynn kijkt ernaar uit om je als cursist te verwelkomen en je te begeleiden op je pad door de wilde kruidenwereld!

Betaalmethodes
Online cursus:
€320 (bij betaling in 8 termijnen) of €300 (bij betaling ineens).
Inbegrepen in de kosten: online cursusmateriaal, deelname aan de discussiegroep en
schriftelijke feedback van Lynn (bij opdrachten en in de discussiegroep).
Betaling via PayPal of bankoverschrijving.

Workshops voor cursisten:
€40 per workshop.
Er zijn vier workshops per jaar die elk een halve dag duren. Alle workshops zijn facultatief.
Locatie: Amsterdam (voor de workshops in 2016).
Betaling via PayPal of bankoverschrijving.

Inschrijven voor de cursus
Als je wilt deelnemen aan de cursus, stuur Lynn dan een e-mail. Je kunt haar ook bellen op +31 (0) 6275 969 30.

Nota bene: Als je klikt op “Deze cursus volgen”, krijg je geen e-mail toegestuurd. Door te klikken op deze knop krijg je de inleidingen van de modules te zien.

Als je vragen hebt, stuur deze dan rechtstreeks naar Lynn per e-mail. Om toegang te krijgen tot de cursus moet je het cursusbedrag overmaken.

FAQ’s

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.